Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΛΠΙΔΑ

Ελπίδες για δικαίωση των συμβασιούχων

Ελπίδες για την τελική δικαίωση των χιλιάδων συμβασιούχων στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) δημιουργεί η χθεσινή πρόταση της Γενικής Εισαγγελέως προς το ΔΕΚ στο Λουξεμβούργο, καθώς καταρρίπτει πολλούς από τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και επισημαίνει προβλήματα αναποτελεσματικότητας του «διατάγματος Παυλόπουλου» (Π. Δ. 164/04) όσον αφορά την προστασία των συμβασιούχων.

Η Γερμανίδα Γενική Εισαγγελέας J. Kokott, αφού απέρριψε την προσπάθεια της κυβέρνησης να «κλείσει» και αυτή τη δίκη για τυπικούς λόγους (με το έωλο επιχείρημα ότι έχει τακτοποιηθεί νομοθετικά το ζήτημα των συμβασιούχων στη χώρα μας), άσκησε κριτική στο Π. Δ. 164/04 διαπιστώνοντας ότι «περιόρισε πολύ τη δυνατότητα μετατροπής των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου στον δημόσιο τομέα, καταργώντας μάλιστα πλήρως τη δυνατότητα αυτή για το μέλλον».

Η εισαγγελική πρόταση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κρίνουν τα ελληνικά δικαστήρια ότι έχει υποβαθμιστεί το γενικό επίπεδο προστασίας των συμβασιούχων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα απέναντι στην κοινοτική οδηγία 1970/99/ΕΚ η γενική απαγόρευση που ισχύει μόνο στον δημόσιο τομέα, για τη δυνατότητα μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Ουσιαστικά επαναλαμβάνει τις θετικές για τους συμβασιούχους προηγούμενες αποφάσεις του ΔΕΚ που είχε αφήσει αιχμές για τη σχετική συνταγματική απαγόρευση, κρίνοντας ότι τα δικαστήρια θα μπορούσαν να ξεπερνούν την απαγόρευση εφόσον υπάρχουν διαδοχικές συμβάσεις (προ του Π. Δ. 164), που αποσκοπούσαν στην πραγματικότητα να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Στην απόφαση του ΔΕΚ, που θα περιμένουν με αγωνία χιλιάδες συμβασιούχοι σε 2-3 μήνες περίπου, ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχει η διαπίστωση της εισαγγελικής πρότασης ότι το Π. Δ. αποδυνάμωσε τις κυρώσεις για την κατάχρηση της απασχόλησης ορισμένου χρόνου, που δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να υπολείπεται του κατώτατου ορίου που θέτει το κοινοτικό δίκαιο για την προστασία των εργαζομένων.

Κυρώσεις
Αμφισβητώντας την πρακτική αποτελεσματικότητα των κυρώσεων του Π. Δ. 164/04 σε περίπτωση καταχρήσεων σε βάρος συμβασιούχων, η Εισαγγελέας σημειώνει ότι τα δικαστήρια πρέπει να ερευνούν εάν οι εργαζόμενοι έχουν κίνητρο να προβάλουν και να ασκήσουν πράγματι τα δικαιώματα που τους απονέμει το Π. Δ. Και τούτο διότι -όπως διαπιστώνει- «θα μπορούσαν να υπάρχουν εργαζόμενοι που να υποκύπτουν στον πειρασμό να ανέχονται την καταχρηστική σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ελπίζοντας ότι θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται και στο μέλλον στο Δημόσιο και να διαθέτουν έτσι κοινωνική και ασφαλιστική προστασία».

Τονίζει επίσης ότι «ορισμένοι εργαζόμενοι θα μπορούσαν, φοβούμενοι ότι δεν θα τους προταθεί στο μέλλον καμία σύμβαση εργασίας -ούτε καν ορισμένου χρόνου-, να επιλέξουν να μην προβάλουν τις αξιώσεις τους για αποζημίωση απόλυσης ή να μη ζητήσουν την πειθαρχική ή ποινική δίωξη των υπευθύνων για τη σε βάρος τους κατάχρηση».

Τεράστιας και κομβικής σημασίας θεωρούν οι δικηγόροι των συμβασιούχων στο ΔΕΚ, Φ. Δερμιτζάκη, Κ. Τοκατλίδης, Χ. Νικολουτσόπουλος, τις εισαγγελικές διαπιστώσεις για ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα σε περίπτωση που στην πράξη υπάρχει κατάχρηση σε βάρος συμβασιούχων.

Με δεδομένο ότι η ίδια Εισαγγελέας είχε διατυπώσει στο παρελθόν συντηρητικότερες θέσεις από εκείνες του ΔΕΚ, εκφράζουν τη βάσιμη προσδοκία ότι η αναμενόμενη απόφαση του ΔΕΚ θα δώσει λύση στο τεράστιο πρόβλημα των συμβασιούχων στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν και νέα προδικαστικά ερωτήματα προς το ΔΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.